Στιφάδο μοσχάρι αρνί ή γίδα, νότιας Εύβοιας

Υλικά: 
  • 2 κιλά κρέας μοσχαρίσιο
  • 1 ποτήρι ξύδι
  • αλατοπίπερο
  • 3 ποτήρια λάδι
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 4 κουταλιές ντοματοπελτέ
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κλωνάρι ρίγανη
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κιλά κρεμμύδια


Εκτέλεση:
  1. Κόβουμε το  κρέας σε μερίδες.
  2. Σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας στο τηγάνι με λίγο λάδι.
  3. Μετά το βράζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε 2-3 ποτήρια νερό και κλείνουμε τη χύτρα να μισοβράσει το κρέας, να κρατάει λίγο.
  4. Ανοίγουμε τη χύτρα μέχρι να πει το κρέας τελείως το νερό του και στην συνέχεια, ρίχνουμε 1 ποτήρι ξύδι, αλατοπίπερο, 3 ποτήρια λάδι, 1 πρέζα μπαχάρι, 4 κουταλιές ντοματοπελτέ, 2 φύλλα δάφνη, 1 κλωνάρι ρίγανη, 1 κεφάλι σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες και 2-3 κιλά κρεμμύδια καθαρισμένα που τα έχουμε αφήσει σε λεκανίτσα με νερό.
  5. Νερό στο φαγητό δεν ρίχνουμε γιατί θα βγάλουν τα κρεμμύδια.
  6. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά,προσέχοντας να μην καθίσει το φαγητό, μετά ανοίγουμε το καπάκι και βράζουμε με λίγο ανοιχτή τη χύτρα για να μελώσει η σάλτσα.




Σχόλια