Αντικαταστάσεις υλικών

 


Αν σας λείπει κάποιο υλικό για να φτιάξετε μια συνταγή, δείτε μήπως μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Όμως να είστε προσεκτικοί, γιατί, ανάλογα με το ρόλο που παίζει το υλικό στη συνταγή, μπορεί να μην πρέπει να το αντικαταστήσετε.

Χρησιμοποιήστε τον πίνακα αυτόν με προσοχή και μόνο ως οδηγό.

ΥλικόΠοσότηταΑντικατάσταση
Αλεύρι για ζύμωμα1 φλ. (160 γρ)1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φλ. (140 γρ)1 φλ. (140 γρ) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (παραλείψτε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι από τη συνταγή)
ή
1/2 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής (65 γρ) + 1/2 φλ. (70 γρ) αλεύρι ολικής άλεσης
Αλεύρι ζαχαροπλαστικής1 φλ. (130 γρ)3/4 φλ. (105 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. κορν φλάουερ ή νισεστέ
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 φλ. (140 γρ)1 φλ. (140 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/4 κ.γ. αλάτι
Αμμωνία3/4 κ.γ.1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Αυγά (ασπράδια)1 μεγάλο ασπράδι (30 γρ)2 κ.σ. ασπράδια αυγού κατεψυγμένα (σε θερμοκρασία δωματίου)
ή
1 κ.σ. ασπράδι σε σκόνη + 2 κ.σ. νερό
Αυγά (κρόκοι)2 μεγάλοι κρόκοι (36 γρ)1 μεγάλο αυγό ολόκληρο (57 γρ)
Αυγά (κρόκοι)1 μεγάλος κρόκος (18 γρ)2 κ.σ. κρόκος σε σκόνη + 2 κ.σ. νερό
ή
3 1/2 κ.σ. κρόκος αυγού κατεψυγμένος (σε θερμοκρασία δωματίου)
Βανίλια φασόλι1 φασόλι2-3 κ.γ. εσάνς βανίλιας
Γάλα εβαπορε1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος ελαφριά ή πλήρη
Γάλα ελαφρύ1 φλ. (240 ml)1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ ελαφρύ + 1/2 φλ. (120 ml) νερό
Γάλα ξινόγαλο1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) γάλα + 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά
ή
1 φλ. (225 γρ) γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ
ή
1 φλ. (240 ml) γάλα + 1 1/2 κ.γ. κρεμόριο
Γάλα πλήρες1 φλ. (240 ml)1/2 φλ. (120 ml) γάλα εβαπορέ πλήρες + 1/2 φλ. (120 ml) νερό
ή
1 φλ. (240 ml) γάλα ελαφρύ + 2 κ.σ. (30 γρ) βούτυρο ή μαργαρίνη
Γιαούρτι πλήρες1 φλ. (225 γρ)1 φλ. (240 ml) κρέμα γάλακτος πλήρη + 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
ή
1 φλ. (240 ml) ξινόγαλο
Εσάνς βανίλιας1 κ.γ.1/2 φασόλι βανίλιας
ή
1/2 – 1 κ.γ. άλλο είδος εσάνς (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ)
Εσάνς διάφορες (αμύγδαλο, πορτοκάλι κλπ)1 κ.γ.1 κ.γ. άλλο είδος εσάνς (βανίλια, πορτοκάλι, αμύγδαλο κλπ)
ή
1-2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο ίδιου αρώματος
Ζάχαρη καστανή ή μαύρη1 φλ. (215 γρ)1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή
ή
1 φλ. (200 γρ) ζάχαρη λευκή + 1/4 φλ. (60 ml) μελάσσα
ή
για ανοιχτή καστανή ζάχαρη βάλτε 1/2 φλ. (110 γρ) μαύρη ζάχαρη + 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη
Ζάχαρη λευκή1 φλ. (200 γρ)1 φλ. (215 γρ) πατικωμένη καστανή ή μαύρη ζάχαρη
ή
7/8 φλ. μέλι + μειώστε τα υγρά της συνταγής κατά 3 κ.σ.
Ζελατίνη σκόνη1 φάκελος (7 γρ. ή 1 κ.σ.)4 φύλλα ζελατίνης (10 x 23 εκ.)
ή
2 κ.γ. αγάρ
Ζελατίνη φύλλο4 φύλλα (10 x 23 εκ.)1 φάκελος ζελατίνης (7 γρ)
Κακάο σκόνη (χωρίς ζάχαρη)3 κ.σ. (20 γρ)30 γρ. κουβερτούρα (μειώστε το βούτυρο της συνταγής κατά 1 κ.σ. – 15γρ) ή 3 κ.σ. (20 γρ) χαρουπόσκονη
Καρύδα (αποξηραμένη τριμμένη)1 φλ. (90 γρ)1 1/4 φλ. φρέσκια καρύδα τριμμένη
ή 1 1/4 φλ.  (110 γρ) καρύδα αποξηραμέη σε φλύδες
Καρύδα (φρέσκια)1 φλ.1 φλ. (200 γρ) καρύδα αποξηραμένη σε φλύδες
ή 3/4 φλ. (75γρ) καρύδα αποξηραμένη τριμμένη
Καφές (βρασμένος, δυνατός)1/4 φλ. (60 ml)2 κ.σ. (10 γρ) σκόνη εσπρέσο στιγμής διαλυμένη σε 3 κ.σ. καυτό νερό
Κορν φλάουερ ή νισεστέ (για να κάνουμε πιο πηχτές σάλτσες)1 κ.σ. (15 γρ)2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κρέμα γάλακτος (10-12% λιπαρά)1 φλ. (240 ml)7/8 φλ. (210ml) γάλα πλήρες + 2 κ.σ. (30 γρ) λιωμένο βούτυρο ανάλατο
Κρέμα γάλακτος (πλήρης 35% λιπαρά – όχι για σαντιγύ)1 φλ. (240 ml)2/3 φλ. (160 ml) γάλα πλήρες + 1/3 φλ. (75 γρ) βούτυρο λιωμένο ανάλατο
Κρεμόριο1/2 κ.γ.1/2 κ.γ.  λευκο ξύδι ή λεμόνι (σε συνταγές για μαρέγκα πχ)

Σε συνταγές που ζητάνε και κρεμόριο και σόδα (συνήθως στα μπισκότα), αντικαθιστούμε ΚΑΙ τα δυο, βάζοντας στη θέση τους μπέικιν πάουντερ ( 1 κ.γ. μπέικιν ανικαθιστά 1/2 κ.γ. σόδα με 2/3 κ.γ. κρεμόριο).

Λάιμ ξύσμα1 κ.γ.1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Λάιμ χυμός φρέσκος1 κ.σ.1 κ.σ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι ή λεμόνι
Λεμόνι ξύσμα1 κ.γ.1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λάιμ
ή
1/2 κ.γ. εσάνς λεμονιού
Λεμόνι χυμός φρέσκος1 κ.σ.1 κ.σ. έτοιμος χυμός λεμόνι (από μπουκάλι)
ή
1 κ.σ. φρέσκος χυμός λάιμ
ή
1/2 κ.σ. ξύδι (ανάλογα τη συνταγή – όχι για να δώσει γεύση)
Λίπη: Βούτυρο αλατισμένο1/2 φλ. (115 γρ)1/2 φλ. (115 γρ) ανάλατο βούτυρο + 1/4 κ.γ. αλάτι
ή
1/2 φλ. (115 γρ) μαργαρίνη
Λίπη: Βούτυρο ανάλατο1/2 φλ. (115 γρ)1/2 φλ. (115 γρ) αλατισμένο βούτυρο και μειώστε το αλάτι στη συνταγή κατά 1/4 κ.γ.
ή
1/2 φλ. (115 γρ) μαργαρίνη
Λίπη: Μαργαρίνη1/2 φλ. (115 γρ)1/2 φλ. (115 γρ) αλατισμένο ή ανάλατο βούτυρο
Μαγειρική σόδα (συνήθως θέλει 1/4 κ.γ. για κάθε φλ. αλεύρι)1/2 κ.γ.2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (θα πρέπει να αντικαταστήσετε το όξινο υγρό της συνταγής με κάποιο άλλο μη όξινο)
Μαγιά νωπή30 γρ1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ)
Μαγιά ξηρή1 φακελάκι (9 γρ)30 γρ νωπή μαγιά
ή
4 κ.γ. μαγια ξηρή σκόνη
Μασκαρπόνε1 φλ. (225 γρ)3/4 φλ. (170 γρ) τυρί κρέμα χτυπημένη με 1/4 φλ. (60 ml) πλήρη κρέμα γάλακτος
Μελάσσα1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) Μέλι
ή
3/4 φλ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη σε 1/4 (60 ml) υγρού (να ζεσταθεί μέχρι να λιώσει)
Μέλι1 φλ. (240 ml)3/4 φλ. (180 ml) μελάσσα + 1/2 φλ. (100 γρ) λευκή ζάχαρη
ή
1 1/4 φλ. (250 γρ) λευκή ή καστανή ζάχαρη + 1/4 φλ. (60 ml) υγρού + 1/2 κ.γ. κρεμόριο
Μπέικιν πάουντερ (συνήθως θέλει 1 κ.γ. για κάθε φλ. αλεύρι)1 κ.γ.1/4 μαγειρική σόδα + 1/2 κ.γ. κρεμόριο + 1/4 κ.γ. νισεστέ
ή
1/4 μαγειρική σόδα + 1/2 φλ. (120ml) ξυνόγαλο
ή
γιαούρτι (θα αφαιρέσετε 1/2 φλ. από κάποιο άλλο μη όξινο υγρό της συνταγής)
Μπισκότα τρίμα1 φλ. (100 γρ)Μπορεί να αντικατασταθεί με γκοφρέτες σοκολάτας ή βανίλιας, με μπισκότα digestive ή οποιαδήποτε άλλη γεύση μπισκότων
Ξηροί καρποί1 φλ. (100 γρ)Μπορείτε να αντικαταστήσετε όλους τους ξηρούς καρπούς με την αντίστοιχη ποσότητα άλλων ξηρών καρπών
Ξύδι λευκό1/4 φλ. (60 ml)1/3 φλ. (80 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού
Πορτοκάλι ξύσμα1 κ.γ.1 κ.γ. ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι
ή
1 κ.γ. καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη
Πορτοκάλι χυμός φρέσκος1 φλ. (240 ml)1 φλ. (240 ml) πορτοκαλάδα εμπορίου
Σοκολάτα (κουβερτούρα)30 γρ.3 κ.σ. (20γρ) κακάο + 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (15γρ)
Σοκολάτα γάλακτος30 γρ30 γρ. κουβερτούρα + 30 γρ (2 κ.σ.) ζάχαρη ή 30 γρ. λευκή σοκολάτα
Σοκολάτα λευκή30 γρ30 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Σταφίδες1 φλ. (120 γρ)1 φλ. (120 γρ) αποξηραμένα δαμάσκηνα τεμαχισμένα
ή
1 φλ. (120 γρ) διάφορα φρούτα αποξηραμένα
Χαρούπι (σκόνη)1 κ.σ. (7 γρ)1 κ.σ. (7 γρ) κακάο

Σχόλια