Μαγειρίτσα παραδοσιακή


Υλικά 
  • 1 κιλό συκωταριά αρνίσια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια μαρούλια
  • 4-5 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένας
  • 1/2 φλυτζάνι ρύζι
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
Υλικά για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • χυμό 2 λεμονιών


Εκτέλεση
  • Για να προετοιμάσετε τη συνταγή για μαγειρίτσα παραδοασιακή, καθαρίστε και πλύνετε καλά τη συκωταριά και αφήστε την στην άκρη. 
  • Πλύνετε καλά τα εντόσθια κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίψτε τα με αλάτι και χυμό λεμονιού και ξεπλύνετέ τα ξανά. (Συμβουλή για να τα πλύνετε πιο εύκολα: 
  • Μπορείτε είτε να τα φέρετε κατά μήκος είτε να τα γυρίσετε προς τα έξω.)
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτετε τα εντόσθια και άφθονο νερό και περιμένετε να έρθουν σε σημείο βρασμού (περίπου 10-15 λεπτά). 
  • Ανά διαστήματα αφαιρείτε τον αφρό. Κατόπιν σουρώνετε και χύνετε το νερό. 
  • Τοποθετείτε την συκωταριά σε μια πιατέλια και την κόβετε σε μικρά κομματάκια φροντίζοντας να αφαιρέσετε το περιττό λίπος.
  • Τοποθετείτε την ίδια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το κρέας. Σοτάρετε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 
  • Προσθέστε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά. 
  • Προσθέστε το μαρούλι που το έχετε χοντροκομμένο και κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το αλατοπίπερο. 
  • Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε τη μαγειρίτσα με το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά. 
  • Φροντίστε νε προσθέσετε το ρύζι περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το καλά ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στην μαγειρίτσα σας.
  • Για το αυγολέμονο
  • Ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το αυγολέμονο για την παραδοσιακή μαγειρίτσα. 
  • Ξεκινήστε με το διαχωρισμό των ασπραδιών από τους κρόκους. 
  • Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά ώστε να αναμειχθούν. 
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τα ασπράδια και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός μέχρι τα ασπράδια να γίνουν αφρώδη και παχιά. 
  • Κατόπιν καθώς χτυπάτε αργά τα ασπράδια, προσθέστε σιγα σιγά και το μείγμα με τους κρόκους. Συνεχίστε να χτυπάτε για 1-2 λεπτά και προσθέστε σταδιακά 3-4 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύετε συνεχόμενα. 
  • Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε το ζωμό αργά! 
  • Ύστερα μεταφέρετε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρείτε από τη φωτιά.
  • Σερβίρετε την μαγειρίτσα όσο είναι ακόμα ζεστή, τρίβετε λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω και απολαμβάνετε την σούπα σας! 



https://www.foodmaniacs.gr/syntages/magiritsa-paradosiaki-syntagi/



Σχόλια