Υλικά
- 1 κιλό συκωταριά αρνίσια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο
- 5-6 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 μέτρια μαρούλια
- 4-5 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένας
- 1/2 φλυτζάνι ρύζι
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 2 αυγά
- χυμό 2 λεμονιών
Εκτέλεση
- Για να προετοιμάσετε τη συνταγή για μαγειρίτσα παραδοασιακή, καθαρίστε και πλύνετε καλά τη συκωταριά και αφήστε την στην άκρη.
- Πλύνετε καλά τα εντόσθια κάτω από τρεχούμενο νερό, τρίψτε τα με αλάτι και χυμό λεμονιού και ξεπλύνετέ τα ξανά. (Συμβουλή για να τα πλύνετε πιο εύκολα:
- Μπορείτε είτε να τα φέρετε κατά μήκος είτε να τα γυρίσετε προς τα έξω.)
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτετε τα εντόσθια και άφθονο νερό και περιμένετε να έρθουν σε σημείο βρασμού (περίπου 10-15 λεπτά).
- Ανά διαστήματα αφαιρείτε τον αφρό. Κατόπιν σουρώνετε και χύνετε το νερό.
- Τοποθετείτε την συκωταριά σε μια πιατέλια και την κόβετε σε μικρά κομματάκια φροντίζοντας να αφαιρέσετε το περιττό λίπος.
- Τοποθετείτε την ίδια κατσαρόλα με δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το κρέας. Σοτάρετε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέστε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέστε το μαρούλι που το έχετε χοντροκομμένο και κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το αλατοπίπερο.
- Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε τη μαγειρίτσα με το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά.
- Φροντίστε νε προσθέσετε το ρύζι περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το καλά ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στην μαγειρίτσα σας.
- Για το αυγολέμονο
- Ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το αυγολέμονο για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
- Ξεκινήστε με το διαχωρισμό των ασπραδιών από τους κρόκους.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας καλά ώστε να αναμειχθούν.
- Σε ένα άλλο μπολ προσθέστε τα ασπράδια και χτυπήστε τα με ένα μίξερ χειρός μέχρι τα ασπράδια να γίνουν αφρώδη και παχιά.
- Κατόπιν καθώς χτυπάτε αργά τα ασπράδια, προσθέστε σιγα σιγά και το μείγμα με τους κρόκους. Συνεχίστε να χτυπάτε για 1-2 λεπτά και προσθέστε σταδιακά 3-4 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύετε συνεχόμενα.
- Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε το ζωμό αργά!
- Ύστερα μεταφέρετε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα ανακινώντας την κατσαρόλα και αφαιρείτε από τη φωτιά.
- Σερβίρετε την μαγειρίτσα όσο είναι ακόμα ζεστή, τρίβετε λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω και απολαμβάνετε την σούπα σας!
https://www.foodmaniacs.gr/syntages/magiritsa-paradosiaki-syntagi/
Σχόλια