Υλικά:
- 200 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 150 γραµ. κρέμα γάλακτος
- 1 ζαχαρούχο γάλα 400 γραµ.
- 200 γραμ. βούτυρο
- 70 γραµ. κακάο
- 2 πρέζες αλάτι
- 1½ πακέτο (350 γραμ.) μπισκότα βουτύρου
- 40 γραµ. κονιάκ (ή λικέρ καφέ)
- 200 γραµ. καραμελωμένα φουντούκια (ή πραλίνα φουντουκιού)
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
- 100 γραμ. ζάχαρη
- 100 γραμ. φουντούκια καβουρδισμένα
Εκτέλεση
- Για τον κορμό σοκολάτας ή γλυκό σαλάμι ψυγείου, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) σε μικρή κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε 1΄.
- Μετά, ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γυαλίσει το μείγμα.
- Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και το κακάο κοσκινισμένο.
- Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν.
- Αφού λιώσει καλά το βούτυρο και ομογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο το μείγμα να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα στο μείγμα του κορμού σοκολάτας τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.
- Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια και ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με το χέρι.
- Τυλίγουμε το μείγμα σε λαδόκολλα ή μεμβράνη δίνοντας σχήμα από χοντρό σαλάμι.
- Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα του ο κορμός και τον παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες, ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.
- Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για πολλές εβδομάδες στην κατάψυξη.
- Σερβίρουμε τον κορμό σοκολάτας σκέτο ή με παγωτό.
- Για τα καραμελωμένα φουντούκια, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1/4 της ζάχαρης απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνια του τηγανιού, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.
- Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη και σκουραίνει το χρώμα, προσθέτουμε άλλο 1/4 ζάχαρης, σταδιακά δηλαδή, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι για να γίνει καραμέλα.
- Αμέσως μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια.
- Ανακατεύουμε να ντυθούν με την καραμέλα και τα αδειάζουμε με μιας όλα τα καραμελωμένα φουντούκια σε αντικολλητικό χαρτί.
- Τα απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι καυτά. Προσέξτε γιατί το μίγμα καίει πολύ.
- Αφήνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε με το χέρι σε κομμάτια.
- Τα χτυπάμε λίγα λίγα σε γουδί να γίνουν ψιλοκομμένα κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα κάνουμε σκόνη.
- Μπορείς να αντικαταστήσεις με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς εμπορίου.
- Διαβάστε επίσης τα μυστικά μου για να λιώνετε σωστά την κουβερτούρα, αλλά και όλα τα μυστικά για τη σωστή συντήρηση της σοκολάτας.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια