Κορμός σοκολάτας

 

Υλικά: 

  • 200 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 150 γραµ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ζαχαρούχο γάλα 400 γραµ.
  • 200 γραμ. βούτυρο
  • 70 γραµ. κακάο
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1½ πακέτο (350 γραμ.) μπισκότα βουτύρου
  • 40 γραµ. κονιάκ (ή λικέρ καφέ)
  • 200 γραµ. καραμελωμένα φουντούκια (ή πραλίνα φουντουκιού)

Για τα καραμελωμένα φουντούκια

  • 100 γραμ. ζάχαρη
  • 100 γραμ. φουντούκια καβουρδισμένα

Εκτέλεση

  • Για τον κορμό σοκολάτας ή γλυκό σαλάμι ψυγείου, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) σε μικρή κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε 1΄. 
  • Μετά, ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γυαλίσει το μείγμα. 
  • Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και το κακάο κοσκινισμένο. 
  • Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν.
  • Αφού λιώσει καλά το βούτυρο και ομογενοποιηθεί το μείγμα,  αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο το μείγμα να γίνει χλιαρό. 
  • Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα στο μείγμα του κορμού σοκολάτας τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.
  • Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια και ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ. 
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με το χέρι.
  • Τυλίγουμε το μείγμα σε λαδόκολλα ή μεμβράνη δίνοντας σχήμα από χοντρό σαλάμι. 
  • Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα του ο κορμός και τον παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες, ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.
  • Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για πολλές εβδομάδες στην κατάψυξη.
  • Σερβίρουμε τον κορμό σοκολάτας σκέτο ή με παγωτό.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια κροκάν
  • Για τα καραμελωμένα φουντούκια, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1/4 της ζάχαρης απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνια του τηγανιού, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.
  • Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη και σκουραίνει το χρώμα, προσθέτουμε άλλο 1/4 ζάχαρης, σταδιακά δηλαδή, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι για να γίνει καραμέλα.
  • Αμέσως μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια.
  • Ανακατεύουμε να ντυθούν με την καραμέλα και τα αδειάζουμε με μιας όλα τα καραμελωμένα φουντούκια σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Τα απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι καυτά. Προσέξτε γιατί το μίγμα καίει πολύ.
  • Αφήνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε με το χέρι σε κομμάτια.
  • Τα χτυπάμε λίγα λίγα σε γουδί να γίνουν ψιλοκομμένα κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα κάνουμε σκόνη.
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς εμπορίου.
  • Διαβάστε επίσης τα μυστικά μου για να λιώνετε σωστά την κουβερτούρα, αλλά και όλα τα μυστικά για τη σωστή συντήρηση της σοκολάτας.

Πηγή: argiro.gr

Σχόλια