Ξεροτήγανα (Παριανές δίπλες χωρίς αυγά)

 

Υλικά:

  • 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 πρέζες σόδα μαγειρικής
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 3 κουταλιές κονιάκ
  • 1/2 φλ. νερό (περίπου)
  • απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το μέλωμα

  • 1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1/2 κ.σ κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τις νηστίσιμες δίπλες χωρίς αυγά και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη. 
  • Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. 
  • Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  •  Με το ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες- 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.
  • Ζεσταίνουμε σπορέλαιο η απαλό ελαιόλαδο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. 
  • Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. 
  • Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού.
  • Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο. 
  • Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια. 
  • Έτσι, το ξεροτήγανο παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι. 
  • Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου.
  • Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. 
  • Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.
  • Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντάς τις σε φιόγκο.

Μυστικά για ξεροτήγανα χωρίς αυγά

  • Τα ξεροτήγανα γίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ξεροτήγανα με αυγά ή χωρίς αυγά θα συναντήσετε σε όλα τα νησιά μας από την Κρήτη μέχρι τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Τα κρητικά ξεροτήγανα τα φτιάχνουν σε γάμους και γιορτές.
  • Τα ξεροτήγανα Δωδεκανήσου με αυγά, είναι παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων.
  • Στην Πάρο ξεροτήγανα χωρίς αυγά κάνουμε από Νοέμβριο μέχρι και Ιανουάριο. Θεωρείται γλυκό νηστίσιμο αλλά δεν λείπει από κανένα παριανό σπίτι όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι του Αη Γιαννιού, 7 Ιανουαρίου.
  • Τα ξεροτήγανα διατηρούνται για πολλές εβδομάδες τραγανά.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Κονιάκ, σούμα (τσίπουρο παριανό) ή ούζο θα δώσουν αρώματα στη ζύμη και θα την κάνουν πιο τραγανή και εύθρυπτη.
  • Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα δίνουν μοναδική γεύση στα ξεροτήγανα.
  • Εναλλακτικά βάζεις μόνο νερό στα υγρά αντί για χυμό πορτοκαλιού.
  • Παραδοσιακά σερβίρουμε τα ξεροτήγανα με μέλι ζεστό (αραιό) με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε πάντα με κανέλα.
  • Η ζύμη για τα ξεροτήγανα πρέπει να μείνει και να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30΄ το λιγότερο. Η ζύμη δεν φουσκώνει αφού δεν έχει μαγιά.
  • Το φύλλο πρέπει να το ανοίξεις με ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο.
  • Μπορείς να φτιάξεις τα ξεροτήγανα σε ό,τι σχήμα θέλεις εσύ.
  • Τα τηγανίζουμε πάντα σε βαθιά κατσαρόλα.
  • Γίνονται και στο φούρνο αλλά στο τηγάνι είναι 10 φορές πιο νόστιμα.
  • Στην Πάρο τα ξεροτήγανα τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν μετά το τηγάνισμα.
  • Τα ξεροτήγανα διατηρούνται τραγανά για πολλές ημέρες αν τα έχετε προφυλαγμένα από υγρασία, σε μπολ που σφραγίζει αεροστεγώς.
  • Αν ακολουθείτε vegan διατροφή, παραλείψετε το μέλι και φτιάξτε απλό σιρόπι με ζάχαρη και νερό.


Πηγή: argiro.gr




Σχόλια