Υλικά:
- 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 πρέζες σόδα μαγειρικής
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 3 κουταλιές κονιάκ
- 1/2 φλ. νερό (περίπου)
- απαλό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το μέλωμα
- 1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο Πάρου
- 1/2 φλ. νερό
- 1/2 κ.σ κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
- μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι για το πασπάλισμα ή σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τις νηστίσιμες δίπλες χωρίς αυγά και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη.
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Με το ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες- 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.
- Ζεσταίνουμε σπορέλαιο η απαλό ελαιόλαδο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα.
- Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού.
- Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο.
- Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια.
- Έτσι, το ξεροτήγανο παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.
- Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου.
- Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.
- Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντάς τις σε φιόγκο.
Μυστικά για ξεροτήγανα χωρίς αυγά
- Τα ξεροτήγανα γίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ξεροτήγανα με αυγά ή χωρίς αυγά θα συναντήσετε σε όλα τα νησιά μας από την Κρήτη μέχρι τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Τα κρητικά ξεροτήγανα τα φτιάχνουν σε γάμους και γιορτές.
- Τα ξεροτήγανα Δωδεκανήσου με αυγά, είναι παραδοσιακό γλυκό Χριστουγέννων.
- Στην Πάρο ξεροτήγανα χωρίς αυγά κάνουμε από Νοέμβριο μέχρι και Ιανουάριο. Θεωρείται γλυκό νηστίσιμο αλλά δεν λείπει από κανένα παριανό σπίτι όλες τις γιορτές των Χριστουγέννων μέχρι του Αη Γιαννιού, 7 Ιανουαρίου.
- Τα ξεροτήγανα διατηρούνται για πολλές εβδομάδες τραγανά.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Κονιάκ, σούμα (τσίπουρο παριανό) ή ούζο θα δώσουν αρώματα στη ζύμη και θα την κάνουν πιο τραγανή και εύθρυπτη.
- Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα δίνουν μοναδική γεύση στα ξεροτήγανα.
- Εναλλακτικά βάζεις μόνο νερό στα υγρά αντί για χυμό πορτοκαλιού.
- Παραδοσιακά σερβίρουμε τα ξεροτήγανα με μέλι ζεστό (αραιό) με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε πάντα με κανέλα.
- Η ζύμη για τα ξεροτήγανα πρέπει να μείνει και να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30΄ το λιγότερο. Η ζύμη δεν φουσκώνει αφού δεν έχει μαγιά.
- Το φύλλο πρέπει να το ανοίξεις με ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο.
- Μπορείς να φτιάξεις τα ξεροτήγανα σε ό,τι σχήμα θέλεις εσύ.
- Τα τηγανίζουμε πάντα σε βαθιά κατσαρόλα.
- Γίνονται και στο φούρνο αλλά στο τηγάνι είναι 10 φορές πιο νόστιμα.
- Στην Πάρο τα ξεροτήγανα τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν μετά το τηγάνισμα.
- Τα ξεροτήγανα διατηρούνται τραγανά για πολλές ημέρες αν τα έχετε προφυλαγμένα από υγρασία, σε μπολ που σφραγίζει αεροστεγώς.
- Αν ακολουθείτε vegan διατροφή, παραλείψετε το μέλι και φτιάξτε απλό σιρόπι με ζάχαρη και νερό.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια