Χοιρινό ρολό στο φούρνο με πουρέ ογκρατέν

 

Υλικά: 

Για το χοιρινό ρολό

  • 2½ κιλά χοιρινή σπάλα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 μήλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκα βότανα (θυμάρι -δεντρολίβανο)

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 μικρά κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κομμάτι σέλερυ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 750 ml κόκκινο κρασί
  • 500 ml ζωμό κρέατος
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1/2 μήλο
  • 1 κομμάτι κρύο βούτυρο για το τελείωμα

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ

  • 8 πατάτες χονδρές
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • λιγο σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Για το χοιρινό ρολό

  • Για το χοιρινό ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται. 
  • Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα. 
  • Αλατοπιπερώνουμε. 
  • Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο. 
  • Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά. 
  • Το τυλίγουμε σε ρολό. 
  • Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του. 
  • Δείτε εδώ αναλυτικά πώς να δέσετε σωστά το χοιρινό σε ρολό. 
  • Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. 
  • Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα. 
  • Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα ζουμιά του κρέατος (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) και το ακουμπάμε σε σχάρα. 
  • Το αφήνουμε να ροδίσει στο φούρνο για 30′ περίπου. 
  • Το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι. 
  • Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες.
  • Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με τον πουρέ που σας έχω παρακάτω.

Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι

  • Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά. 
  • Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. 
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό. 
  • Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. 
  • Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι. 
  • Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Αν θέλουμε να γυαλίσει προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο. 
  • Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου.

Για το γκρατιναρισμένο πουρέ

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες. 
  • Τις καλύπτουμε με νερό ίσα να τις σκεπάζει. 
  • Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. 
  • Σιγοβράζουμε για περίπου 25′ να μαλακώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα να λιώσουν.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τυρί. 
  • Αδειάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10′ να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.


Πηγή : argiro.gr


Σχόλια