Υλικά:
Για το χοιρινό ρολό
- 2½ κιλά χοιρινή σπάλα
- 1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 μήλο
- αλάτι
- πιπέρι
- φρέσκα βότανα (θυμάρι -δεντρολίβανο)
Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 μικρά κρεμμύδια
- 1 καρότο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 καρότο
- 1 κομμάτι σέλερυ
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- μαύρο πιπέρι σε κόκκους
- 750 ml κόκκινο κρασί
- 500 ml ζωμό κρέατος
- 1 κ.σ. μέλι
- 1/2 πορτοκάλι
- 1/2 μήλο
- 1 κομμάτι κρύο βούτυρο για το τελείωμα
Για το γκρατιναρισμένο πουρέ
- 8 πατάτες χονδρές
- 100 γραμ. βούτυρο
- 100 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 150 γραμ. κεφαλογραβιέρα
- λιγο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
Για το χοιρινό ρολό
- Για το χοιρινό ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το κάνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται.
- Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και μουστάρδα.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο μήλο.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά.
- Το τυλίγουμε σε ρολό.
- Το δένουμε να κρατήσει το σχήμα του.
- Δείτε εδώ αναλυτικά πώς να δέσετε σωστά το χοιρινό σε ρολό.
- Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε.
- Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα.
- Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 170ºC στις αντιστάσεις.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, μαζεύουμε τα ζουμιά του κρέατος (και τα ρίχνουμε στην σάλτσα κρασιού) και το ακουμπάμε σε σχάρα.
- Το αφήνουμε να ροδίσει στο φούρνο για 30′ περίπου.
- Το αλείφουμε δυο τρεις φορές με σάλτσα κρασιού με μέλι.
- Αφού ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10′-15′ και το κόβουμε σε φέτες.
- Σερβίρουμε με την σάλτσα κρασιού χωριστά και με τον πουρέ που σας έχω παρακάτω.
Για τη σάλτσα κρασιού με μέλι
- Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε καλά τα λαχανικά.
- Τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος της σάλτσας στο μισό.
- Την σουρώνουμε σε ψιλή σήτα.
- Την ξαναβάζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να γίνει πυκνή σαν αραιό μέλι.
- Στο τέλος ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Αν θέλουμε να γυαλίσει προσθέτουμε στο τέλος 1 κομμάτι κρύο βούτυρο.
- Αν τη θέλουμε πολύ πυκνή ρίχνουμε 1 κ.σ. ρου.
Για το γκρατιναρισμένο πουρέ
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες.
- Τις καλύπτουμε με νερό ίσα να τις σκεπάζει.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 25′ να μαλακώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα και ανακατεύουμε με κουτάλα να λιώσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τυρί.
- Αδειάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρέξ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10′ να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Πηγή : argiro.gr
Σχόλια