Κολοκύθα ολόκληρη γεμιστή με ρύζι

 

Υλικά:

  • 1 μικρή κολοκύθα κίτρινη (1½ -2 κιλά)
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 2 φλ. καστανό ρύζι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  • λίγο κροκό Κοζάνης
  • 1 κ.σ. σπόροι κακουλέ
  • 1/2 πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σε σπιρτόξυλα)
  • 1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης
  • 1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή
  • 5 δαμάσκηνα (απυρήνωτα και ψιλοκομμένα)
  • 5 βερίκοκα (αποξηραμένα και ψιλοκομμένα)
  • 12 κάστανα προβρασμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Για την vegan ολόκληρη κολοκύθα γεμιστή με καστανό ρύζι, πλένουμε πρώτα καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι).
  • Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες. 
  • Την αλείφουμε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και την αλατοπιπερώνουμε. 
  • Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
  • Ξαναβάζουμε το καπάκι και τη βάζουμε σε δίσκο ή λαμαρίνα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας.
  • Βάζουμε το καστανό ρύζι σε κατσαρόλα μικρή και το καλύπτουμε με νερό. 
  • Αλατίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄, μέχρι να πιει όλο το νερό και να κρατάει ελαφρά στο δόντι (όχι να παραβράσει).
  • Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το φυτικό βούτυρο, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το κακουλέ, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα φιστίκια, τα καρύδια τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα τα κάστανα χοντροκομμένα και το μισοβρασμένο ρύζι. 
  • Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
  • Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. 
  • Σκεπάζουμε το καστανό ρύζι με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10΄.
  • Έπειτα, βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο και τη γεμίζουμε με το αρωματικό πιλάφι. Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30΄ επιπλέον.
  • Είτε  τη σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι) στον μπουφέ ή στο κέντρο του τραπεζιού, είτε κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.


Πηγή: argiro.gr


Σχόλια