Κουνουπίδι ψητό στο φούρνο

 

Υλικά 
Για το κουνουπίδι
  • 1 κεφάλι κουνουπίδι καθαρισμένο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ νερό
  • 1 κ.σ πάστα κάρυ (ή σκόνη κάρυ)
  • 1 κ.σ πετιμέζι (ή κρέμα βαλσάμικου)
  • αλάτι
Για τη σως αβοκάντο
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο
  • ή μαϊντανό
  • λίγο αλάτι
  • το χυμό από 2 λάιμ
  • 1 κ.γλ. μέλι (ή πετιμέζι)
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4-5 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Για το ολόκληρο ψητό κουνουπίδι στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το κουνουπίδι και αφαιρούμε το κοτσάνι. 

Το βουτάμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. 

Στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με βραστό νερό για να δημιουργείται ατμός κατά το ψήσιμο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το νερό, το κάρυ, το γλυκαντικό, τον κύβο λαχανικών και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν πάστα. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε ανάλογα αλάτι, γλύκα ή κάρυ.

Γυρνάμε ανάποδα το κουνουπίδι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην καρδιά του κουνουπιδιού. Αφήνουμε να διατρέξει όλα τα κενά ανάμεσα στις φούντες του κουνουπιδιού για να δώσει ένταση των υλικών. 

Μετά το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. 

Με ένα πινέλο το αλείφουμε ολόγυρα με όση σάλτσα έτρεξε από το εσωτερικό του.

Το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο. 

Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο για περίπου 40′ μέχρι με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε την καρδιά του αν μαλάκωσε αρκετά.

Αν σας αρέσει πολύ μαλακό, μπορείτε πριν το ψήσιμο να το βράσετε ολόκληρο για 10′ κει μετά να το αλείψετε και να το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.

Στα τελευταία 5′ ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα κι αφήστε το να ροδίσει. 

Το σερβίρουμε σε πιατέλα σκέτο σαν vegan κυρίως γεύμα ή με κινόα βρασμένη, ρόδι και μαϊντανό σε ένα τραπέζι σαν πρώτο πιάτο ή εναλλακτική σαλάτα. 

Συνοδέψτε το οπωσδήποτε με τη σως αβοκάντο που σας έχω παρακάτω.

Για τη σως αβοκάντο

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα σαν αραιή μαγιονέζα. 

Προσθέτουμε λίγο νερό η χυμό πορτοκαλιού για να γίνει πιο ρευστή η σως αβοκάντο.

Είναι προτιμότερο η σάλτσα αβοκάντο να καταναλώνεται την ίδια ημέρα. 

Αν μείνει, διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες καλά σκεπασμένη. Θα χάσει όμως το καταπράσινο χρώμα της.

Πηγή: argiro.gr



Σχόλια