Αγριάδια (καλαμάρια) γεμιστά της Κάσου

Υλικά: 
  • για 4 άτομα
  • 3 αγριάδια (μεγάλα καλαμάρια)
  • 200 γραμμ. ρύζι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 450 γραμμ. ντομάτες, σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί 

    Εκτέλεση : 
    1. Καθαρίζετε και πλένετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα κόψετε. 
    2. Αφαιρείτε τα πλοκάμια τους και τα ψιλοκόβετε. 
    3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια. 
    4. Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνετε τα πλοκάμια και τη μισή ποσότητα της ντομάτας, τον μαϊντανό και το ρύζι και σοτάρετε. 
    5. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να πάρει μια βράση, σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά.
    6. Την απομακρύνετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει γεμίζετε τα καλαμάρια και τα ράβετε για να κλείσουν ή τα στερεώνετε με οδοντογλυφίδες. 
    7. Τα βάζετε σε ένα ταψάκι και τα περιχύνετε με το κρασί, λίγο νερό και την υπόλοιπη ντομάτα.
    8. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 130oC φούρνο, για 40-45 λεπτά. 
    9. Αν θέλετε να γίνουν πιο μαλακά, μπορείτε να τα μαγειρέψετε στην κατσαρόλα.




    Σχόλια