Κουκιά ξερά με μελιτζάνες, Καρυστινό φαγητό

Υλικά:
  • 1/2 κιλό ξερά κουκιά
  • 4 κρεμμύδια
  • 2 φλιτζάνια λάδι
  • 2 ποτήρια πολτό ντομάτας
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • αλατοπίπερο
  • 4 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • και το ανάλογο νερό

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε από το βράδυ σε χλιαρό νερό μισό κολό κουκιά ξερά.Το πρωί τα σουρώνουμε και τους βγάζουμε με το μαχαίρι το μαυράκι. 
  2. Μετά βάζουμε σε κατσαρόλα 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα, με 1 φλιτζάνι λάδι και τα σοτάρουμε ελαφρά. 
  3. Έπειτα ρίχνουμε 2 ποτήρια πολτό φρέσκιας ντομάτας, 1 κουταλιά ντοματοπολτέ, 2 φύλλα δάφνη, λίγη ρίγανη 6 σκελίδες σκόρδο, αλατοπίπερο όσο μας αρέσει και τέλος τα κουκιά. 
  4. Τα σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε. 
  5. Στην συνέχεια χαράζουμε 4 μελιτζάνες κατά μήκος χωρίς να τις χωρίσουμε να μείνουν ολόκληρες, τις πςρνάμε λίγο στο τηγάνι για να ροδίσουν ελαφρά και αφού βράσουν τα κουκιά, τις βάζουμε από πάνω σειρά-σειρά να πάρουν μερικές βράσεις. 
  6. Εάν θέλουν τα κουκιά λίγο νερό ακόμα, συμπληρώνουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. 
  7. Εάν μας αρέσει προς το τέλος του βρασίματος ρίχνουμε λίγο ξύδι.




Σχόλια