Υλικά:
Εκτέλεση:
- 7 φλιτζάνια αλεύρι αμερικανικό
- 1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
- 1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
- 2 κ.σ. ξηρή μάγια ή 150 γρ. φρέσκια μάγια
- 5 αυγά
- 1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
- ξύσμα μισού πορτοκαλιού
- ξύσμα μισού λεμονιού
- 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση:
- Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.
- Σε μια λεκάνη διαλύετε τη μάγια στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει έως ότου γίνει διπλάσιο.
- Σε μια κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει.
- Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι.
- Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη λεκάνη με τη μάγια, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε.
- Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη.
- Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθεται σε τσουρέκια.
- Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Αλείφετε τα τσουρέκια με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα.
- Ψήνετε για περίπου μια ώρα.
Σχόλια