Τσουρέκι

Υλικά:
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι αμερικανικό
  • 1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξηρή μάγια ή 150 γρ. φρέσκια μάγια
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
  • ξύσμα μισού πορτοκαλιού
  • ξύσμα μισού λεμονιού
  • 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση:
  1. Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.
  2. Σε μια λεκάνη διαλύετε τη μάγια στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει έως ότου γίνει διπλάσιο.
  3. Σε μια κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει.
  4. Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι.
  6. Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη λεκάνη με τη μάγια, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε.
  7. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη.
  8. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
  9. Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθεται σε τσουρέκια.
  10. Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  11. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν.
  12. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  13. Αλείφετε τα τσουρέκια με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα.
  14. Ψήνετε για περίπου μια ώρα.




Σχόλια