Βασιλόπιτα Σμύρνης

Υλικά:
  • 1 ½ κιλό αλεύρι
  • 250 γραμ. βούτυρο - Βιτάμ
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • ½ γάλα εβαπορέ Νουνού
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 1 φακελάκι μαστίχα
  • 7 αβγά
  • 220 γραμ. μαγιά φρέσκια
  • σουσάμι
  • αμύγδαλο
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ ή λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση.
  2. Ρίχνουμε γύρω από το αλεύρι και την ζάχαρη.
  3. Βάζουμε και ζεσταίνουμε 2 ποτήρια νερό και λιώνουμε εκεί μέσα την μαγιά τόσο όσο να το δέχονται τα χέρια (πρέπει όλα τα υλικά να είναι ζεστά).
  4. Ζεσταίνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το βούτυρο να είναι λιωμένο, το γάλα χλιαρό και χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά αρκετά μέχρι να ασπρίσουν.
  5. Καβουρντίζουμε το μαχλέπι μέχρι να μυρίσει και το κοπανάμε λίγο. 
  6. Επίσης, κοπανάμε στο γουδοχέρι την μαστίχα με μια κουταλιά από το αλεύρι μας.
  7. Αρχίζουμε το ζύμωμα. 
  8. Αφού ρίξουμε μετά το αλεύρι και την ζάχαρη, τη μαγιά λιωμένη με το νερό, τα αβγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το γάλα.
  9. Έχουμε αφήσει για το τέλος το βούτυρο. 
  10. Αφού ζυμώσουμε γύρω στα 15 λεπτά το μείγμα, ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο.
  11. Μόλις ολοκληρωθεί το ζύμωμα, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνεται τη ζύμη σε μέρος ζεστό στην κουζίνα σας, πάνω από μια ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  12. Σε καλά βουτυρωμένα ταψιά βάζετε αρκετό από το μείγμα και το απλώνετε. 
  13. Βάζετε επάνω αβγό, πασπαλίζετε με σουσάμι και αμύγδαλο ψιλοκομμένο και το βάζετε στο φούρνο (με αέρα) για 40-50 λεπτά στους 180.




Σχόλια