Λαχανοπαστίτσιο (Κώς)


Υλικά:
  • 1 μεγάλο λάχανο
  • 1,5 ποτήρι νερού πλιγούρι
  • 1,5 ποτήρι ζεστό νερό
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι καρότο τριμμένο στο τρίφτη (2-3 καρότα)
  • 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες στο χέρι
  • 1/2 μάτσο άνηθο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύμινο
  • και λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
  1. Ζεματάτε το λάχανο και το αφήνετε να κρυώσει. 
  2. Βάζετε το πλιγούρι σ ένα μπολ με ενάμιση ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνετε να μουσκέψει.
  3. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  4. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε και το ξερό κρεμμύδι.
  5. Ψιλοκόβετε τον άνηθο.
  6. Σ ένα τηγάνι βάζετε τα τριμμένα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα ,και τον άνηθο και τα σοτάρετε με ένα ποτήρι λάδι.
  7. Στη συνέχεια προσθέτετε το πλιγούρι που εν τω μεταξύ έχει πιει όλα τα υγρά του, το τριμμένο καρότο και τη ντομάτα.
  8. Τα αφήνετε να ψηθούν για 2-3 λεπτά. 
  9. Προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι το κύμινο, και μοσχοκάρυδο. 
  10. Στο τέλος προσθέτετε δύο ποτήρια νερό. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε μέχρι να πιούν τα υγρά. .
  11. Σένα ταψί ορθογώνιο 45 εκ. στρώνετε 2 σειρές από φύλλα από το ζεματισμένο λάχανο αφού τους έχετε κόψει τα χονδρά κοτσάνια και τα έχετε αλατίσει ελαφρά. 
  12. Από πάνω στρώνετε τη γέμιση.
  13. Στη συνέχεια στρώνετε άλλη μία σειρά φύλλων λάχανου , και συνεχίζετε με γέμιση. 
  14. Σκεπάζετε το παστίτσιο με φύλλα λάχανου μέχρι να καλυφθεί καλά η γέμιση.
  15. Αλατίζετε ρίχνετε 1 περίπου φλιτζάνι λάδι στο ταψί καθώς και ένα ποτήρι νερό.
  16. Ψήνετε στους 180ο για μία ώρα και ένα τέταρτο. 
  17. Μπορείτε να το σερβίρετε με σταγόνες χυμού λεμονιού.









Σχόλια