Καραμελωμένα μήλα

ΥΛΙΚΑ

  • 4-6 μήλα ή 6-8 φιρίκια (όχι κερωμένα)
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά της σούπας πηχτό σιρόπι γλυκόζης
  • 2 βανίλιες (βανιλίνη)
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Πλένουμε τα μήλα καλά (δεν πρέπει να έχουν κερί στην επιφάνειά τους, γιατί τότε η καραμέλα δεν θα μπορεί να κολλήσει) και τα στεγνώνουμε επίσης καλά.
  2.  Μπήγουμε από μια ξυλομπογιά ή ένα ξυλάκι παγωτού από την πλευρά που είναι το άνθος του καρπού, μέχρι τα δύο τρίτα του φρούτου. 
  3. Βάζουμε όλα τα υλικά της καραμέλας, εκτός από το χρώμα, σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε. 
  4. Εάν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, βράζουμε μέχρι να πάρουμε ένα σιρόπι 145-150 βαθμών ή, αλλιώς, μέχρις ότου αν ρίξουμε μια κουταλιά απόν την καραμέλα σε κρύο νερό να σχηματίζονται κλωστές. 
  5. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χρώμα. 
  6. Γέρνουμε την κατσαρόλα ελαφρά και χωρίς καθυστέρηση περιστρέφουμε ένα ένα τα μήλα στην καραμέλα και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε αλείψει με μαργαρίνη.
  7. Ιδανικά, τρώγονται την ίδια μέρα.




Σχόλια