ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- 4-6 μήλα ή 6-8 φιρίκια (όχι κερωμένα)
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 κουταλιά της σούπας πηχτό σιρόπι γλυκόζης
- 2 βανίλιες (βανιλίνη)
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
- Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα μήλα καλά (δεν πρέπει να έχουν κερί στην επιφάνειά τους, γιατί τότε η καραμέλα δεν θα μπορεί να κολλήσει) και τα στεγνώνουμε επίσης καλά.
- Μπήγουμε από μια ξυλομπογιά ή ένα ξυλάκι παγωτού από την πλευρά που είναι το άνθος του καρπού, μέχρι τα δύο τρίτα του φρούτου.
- Βάζουμε όλα τα υλικά της καραμέλας, εκτός από το χρώμα, σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε.
- Εάν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, βράζουμε μέχρι να πάρουμε ένα σιρόπι 145-150 βαθμών ή, αλλιώς, μέχρις ότου αν ρίξουμε μια κουταλιά απόν την καραμέλα σε κρύο νερό να σχηματίζονται κλωστές.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χρώμα.
- Γέρνουμε την κατσαρόλα ελαφρά και χωρίς καθυστέρηση περιστρέφουμε ένα ένα τα μήλα στην καραμέλα και τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε αλείψει με μαργαρίνη.
- Ιδανικά, τρώγονται την ίδια μέρα.
Σχόλια