Υλικά:
- 1/2 κιλό κουκιά ξερά
- 3 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3 φύλλα δάφνης
- 4 μεγάλες-ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα κονκασέ ντοματάκια
- 1 κ.σ. πελτέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι-πιπέρι
- 1 πρέζα ρίγανη
- λάδι
- Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό τα κουκιά να μουσκέψουν για να φουσκώσουν για ένα 12ωρο περίπου.
- Την άλλη μέρα τα σουρώνουμε και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την μαύρη κουκίδα.
- Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν για ένα 10λεπτό.
- Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
- Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι και αφού έχουμε κόψει τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε φέτες, τα σοτάρουμε καλά και προσθέτουμε τα κουκιά.
- Ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά καλά προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης.
- Προσθέτουμε και νεράκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και να μείνουν με τη σαλτσούλα τους.
- Τέλος, ρίχνουμε το ανάλογο αλατάκι και την ρίγανη.
Σχόλια