Για 4-6 άτομα (διπλασιάστε ή τριπλασιάστε, ανάλογα)
ΥΛΙΚΑ
ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΥΛΙΚΑ
- 4 κολιοί (περίπου 200 γρ. ο καθένας)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 κλωνάρια θυμάρι, ή άγριο μάραθο, ή ρίγανη, ή 1-2 κουτ. τριμμένη ρίγανη ή θρούμπι
- 4 ή 8 αμπελόφυλλα, κατά προτίμηση φρέσκα ή κατεψυγμένα (προαιρετικά)
- 1 λεμόνι κομμένο σε φετάκια
ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
- 1/4-1/3 φλιτζ. χυμό λεμόνι χτυπημένο μαζί με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μια καλή πρέζα ρίγανη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζητήστε από τον ψαρά να καθαρίσει τους κολιούς από τα εντόσθια και τα σπάραχνα.
- Το ψάρι αυτό καθαρίζεται ευκολότατα, αφού δεν έχει λέπια.
- Πλύνετε και στραγγίστε καλά τα ψάρια, σκουπίζοντας με χαρτί κουζίνας.
- Σε γαβάθα ανακατώστε 3 κουτ. ελαιόλαδο με 2-3 κουτ. γλυκού αλάτι, με το σκόρδο και μπόλικο πιπέρι. Αν χρησιμοποιείτε τριμμένη ρίγανη, προσθέστε τη.
- Βάλτε 1/4 του μείγματος αυτού στην κοιλιά του κάθε ψαριού.
- Αν χρησιμοποιείτε κλωνάρια μυρωδικών, προσθέστε ένα σε κάθε ψάρι.
- Πασπαλίστε εξωτερικά τα ψάρια με λίγο αλάτι, σκεπάστε και κρατήστε τα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, περάστε τα από πολύ ζεστό νερό για να μαλακώσουν.
- Το ίδιο κάντε και με τα αμπελόφυλλα της κονσέρβας, για να τους βγάλετε το αλάτι.
- Τα κατεψυγμένα φύλλα θα τα χρησιμοποιήσετε μόλις ξεπαγώσουν.
- Ετοιμάστε τη φωτιά ή προθερμάνετε το γκριλ στους 230°.
- Αν θέλετε, τυλίξτε το κάθε ψάρι με ένα φύλλο, τοποθετώντας το κάθετα στον κολιό και βάζοντας το μέρος με το κοτσάνι μέσα στην κοιλιά του ψαριού.
- Είτε τυλίξετε είτε όχι, αλείψτε τα ψάρια με ελαιόλαδο.
- Αν έχετε διπλή σχάρα που κλείνει, βάλτε τη να κάψει καλά και, κρατώντας τη με τα ειδικά γάντια, τοποθετήστε μέσα τους κολιούς.
- Αν δεν έχετε σχάρα, στερεώστε 2 μαζί κολιούς με καλαμένια σουβλάκια, ώστε εύκολα να τους γυρίζετε καθώς ψήνονται.
- Ψήστε συνολικά τα ψάρια περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντας τα μια φορά έπειτα από 6 λεπτά - ή περισσότερο αν ψήνετε στα κάρβουνα.
- Για το γκριλ, βάλτε τη σχάρα με τα ψάρια σε ρηχό ταψί, όπου θα προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί.
- Ψήστε για 15 λεπτά και γυρίστε τα, ψήνοντας περίπου άλλα 10-15 λεπτά.
- Με κοφτερό μαχαίρι τρυπήστε ένα ψάρι από πάνω, να δείτε αν είναι ψημένα - πρέπει να ξεκολλάει η σάρκα από τη ραχοκοκαλιά.
- Προσοχή, μην τα παραψήσετε!
- Σερβίρετε αμέσως, με φετάκια λεμόνι και σάλτσα λαδολέμονο.
Σχόλια