Υλικά για 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
* 1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
* 300 γρ. κρεμμύδια στιφάδου
* 1 μεγάλο μάτσο αμπελοβλάσταρα
* 200 ml ελαιόλαδο
* Δάφνη
* Μπαχάρι
* Πιπέρι σε κόκκους
* 1 πορτοκάλι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 200 ml κόκκινο κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΥΛΙΚΑ
* 1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
* 300 γρ. κρεμμύδια στιφάδου
* 1 μεγάλο μάτσο αμπελοβλάσταρα
* 200 ml ελαιόλαδο
* Δάφνη
* Μπαχάρι
* Πιπέρι σε κόκκους
* 1 πορτοκάλι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 200 ml κόκκινο κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεματάμε για ένα λεπτό τα αμπελοβλάσταρο και τα κρυώνουμε.
- Το μυστικό για να σφίξει το χταπόδι είναι να έχει σφιχτή και ζουμερή σάρκα.
- Σε μία κατσαρολίτσα καίμε καλά ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να ζεματιστεί για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε δάφνη, μπαχάρι, μισό πορτοκάλι, κόκκους πιπέρι, δύο σκελίδες σκόρδο και μισό ποτήρι κρασί.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
- Το χταπόδι μας πρέπει να κρατάει στο δόντι, αλλά να τρώγεται - έστω και δύσκολα.
- Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και με προσοχή το κόβουμε σε χοντρούς κύβους με ένα πιρούνι και τη μαχαίρα.
- Και τώρα θα το τηγανίσουμε. Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και ροδίζουμε καλά το χταπόδι μαζί με τα κρεμμύδια στιφάδου, κομμένα στα δύο οριζοντίως.
- Ανακατεύουμε διαρκώς για 5 λεπτά, προσθέτουμε μέσα τα ζεματισμένα αμπελοβλάσταρα και τους χυμούς του χταποδιού από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί περίπου για άλλα 5 λεπτά.
Μυστικό: Εδώ τα αμπελοβλάσταρα θα μας ξινίσουν το χταποδάκι, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ξίδι, όπως συνηθίζεται. Προσοχή! Αλατίζουμε πάντα στο τέλος, αφού το δοκιμάσουμε· πολλές φορές δεν θέλει αλάτι. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα του χταποδιού.
Σχόλια