Χταποδάκι τηγανητό με αμπελοβλάσταρα και κρεμμύδια στιφάδου

Υλικά για 6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
* 1 χταπόδι περίπου 1,5 κιλό
* 300 γρ. κρεμμύδια στιφάδου
* 1 μεγάλο μάτσο αμπελοβλάσταρα
* 200 ml ελαιόλαδο
* Δάφνη
* Μπαχάρι
* Πιπέρι σε κόκκους
* 1 πορτοκάλι
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 200 ml κόκκινο κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Ζεματάμε για ένα λεπτό τα αμπελοβλάσταρο και τα κρυώνουμε. 
  2. Το μυστικό για να σφίξει το χταπόδι είναι να έχει σφιχτή και ζουμερή σάρκα. 
  3. Σε μία κατσαρολίτσα καίμε καλά ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να ζεματιστεί για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε δάφνη, μπαχάρι, μισό πορτοκάλι, κόκκους πιπέρι, δύο σκελίδες σκόρδο και μισό ποτήρι κρασί. 
  4. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά. 
  5. Το χταπόδι μας πρέπει να κρατάει στο δόντι, αλλά να τρώγεται - έστω και δύσκολα. 
  6. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και με προσοχή το κόβουμε σε χοντρούς κύβους με ένα πιρούνι και τη μαχαίρα.
  7. Και τώρα θα το τηγανίσουμε. Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και ροδίζουμε καλά το χταπόδι μαζί με τα κρεμμύδια στιφάδου, κομμένα στα δύο οριζοντίως. 
  8. Ανακατεύουμε διαρκώς για 5 λεπτά, προσθέτουμε μέσα τα ζεματισμένα αμπελοβλάσταρα και τους χυμούς του χταποδιού από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μαζί περίπου για άλλα 5 λεπτά. 
Μυστικό: Εδώ τα αμπελοβλάσταρα θα μας ξινίσουν το χταποδάκι, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ξίδι, όπως συνηθίζεται. Προσοχή! Αλατίζουμε πάντα στο τέλος, αφού το δοκιμάσουμε· πολλές φορές δεν θέλει αλάτι. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα του χταποδιού.



Σχόλια