Υλικά:
- Μισό κιλό φύλλο
- 3 κιλά γάλα
- 12 αυγά
- ξύσμα 2 λεμονιών
- 4 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
- 1 πρέζα αλάτι, 4 κουταλιές γεμάτες φρέσκο βούτυρο
- 5 βανίλιες άρωμα
Σιρόπι:
- 7 φλιτζάνιαζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό, φλούδες και χυμό 1 λεμονιού, βράσιμο μέχρι να δέσει, περίπου σαν μέλι.
- Στρώνουμε στο ταψί (38χ26) τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα.
- Μέσα στο γάλα διαλύουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι το αλάτι το ξύσμα και βράζουμε μια κρέμα.
- Μόλις πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα, επίσης βουτυρωμένα ένα-ένα.
- Χαράζουμε την επιφάνεια μόνο σε λωρίδες με προσοχή γιατί η κρέμα έχει αραιώσει με τα αυγά.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό και βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα 190 βαθμούς περίπου 45 λεπτά.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το περιλούουμε με καυτό σιρόπι και το κόβουμε όταν κρυώσει καλά.
- Το μυστικό στο γαλακτομπούρεκο είναι το σιρόπι, δηλαδή πρέπει να δέσει καλά, σαν αραιό μέλι.
- Αφού σιροπιαστεί, το σκεπάζουμε με ένα τούλι όχι με πετσέτα γιατί θα μαλακώσουν τα φύλλα.
Σχόλια