Γαλακτομπούρεκο Καρύστου

Υλικά:
  • Μισό κιλό φύλλο
Για την κρέμα:
  • 3 κιλά γάλα
  • 12 αυγά
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 4 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πρέζα αλάτι, 4 κουταλιές γεμάτες φρέσκο βούτυρο
  • 5 βανίλιες άρωμα
Σιρόπι:
  • 7 φλιτζάνιαζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό, φλούδες και χυμό 1 λεμονιού, βράσιμο μέχρι να δέσει, περίπου σαν μέλι.
Εκτέλεση:
  1. Στρώνουμε στο ταψί (38χ26) τα μισά φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα. 
  2. Μέσα στο γάλα διαλύουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι το αλάτι το ξύσμα και βράζουμε μια κρέμα.
  3. Μόλις πήξει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά. 
  4. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα, επίσης βουτυρωμένα ένα-ένα. 
  5. Χαράζουμε την επιφάνεια μόνο σε λωρίδες με προσοχή γιατί η κρέμα έχει αραιώσει με τα αυγά. 
  6. Ραντίζουμε με λίγο νερό και βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα 190 βαθμούς περίπου 45 λεπτά. 
  7. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, το περιλούουμε με καυτό σιρόπι και το κόβουμε όταν κρυώσει καλά. 
  8. Το μυστικό στο γαλακτομπούρεκο είναι το σιρόπι, δηλαδή πρέπει να δέσει καλά, σαν αραιό μέλι. 
  9. Αφού σιροπιαστεί, το σκεπάζουμε με ένα τούλι όχι με πετσέτα γιατί θα μαλακώσουν τα φύλλα.


Σχόλια