Ντοματάκι γλυκό κουταλιού από την Κω

Υλικά : 
  • 50 ντοματάκια
  • λίγο ασβέστη
  • αμύγδαλα ασπρισμένα (αποφλοιωμένα)
  • Γαρίφαλα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • λίγο ροδόσταμο (ροδόνερο)
  • 2-3 ξυλάκια κανέλα
  • Μοσχολούλουδο
Εκτέλεση : 
  1. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα ντοματάκια ανοίγοντας δύο τρύπες στη βάση τους.
  2. Ανακατεύουμε αρκετό νερό με μια χούφτα ασβέστη και μόλις κατακάτσει και ξεχωρίσει από το νερό ρίχνουμε το νερό αυτό στη λεκάνη με τα ντοματάκια μέχρι να σκεπαστούν όλα καλά.
  3. Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο όλη τη νύχτα και το πρωί τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό για να φύγει ο ασβέστης και τα κουκούτσια τους.
  4. Παίρνουμε ένα ένα τα ντοματάκια στη χούφτα μας και τα πιέζουμε δυνατά μέχρι να βγουν όλα τα νερά τους.  
  5. Βάζουμε μέσα σε κάθε ντοματάκι από ένα αμύγδαλο ασπρισμένο, σπρώχνοντάς το από τη μεριά που τα έχουμε τρυπήσει, και ένα γαρίφαλο.
  6. Τοποθετούμε τα ντοματάκια σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ροδόσταμο και την κανέλα και τα βράζουμε ώσπου να δέσει το σιρόπι. 
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο μοσχολούλουδο και την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  8. Μόλις κρυώσουν τα ντοματάκια τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα, ρίχνοντας από πάνω σιρόπι να σκεπαστούν καλά.
  9.  Διατηρούνται έτσι για 6-7 μήνες.