Πιτσούνια στο φούρνο με κρεμμυδάκια & μανιτάρια

Υλικά
  • 4 πιτσούνια
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 100 γραμ. λαρδί
  • 200 γραμ. κρεμμυδάκια μικρά (στιφάδου)
  • Μισό φλιτζάνι του τσαγιού κρασί κόκκινο (ξηρό)
  • Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζωμός κρέατος (ή κύβου)
  • 300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
  • πιπέρι μαύρο σε σπυριά , λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 ματσάκι με διάφορα αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, δεντρολίβανο ή θυμάρι)
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε, πλένουμε και σκουπί­ζουμε τα πιτσούνια
  2. Τα κοκκινίζουμε με το βούτυρο, τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο.
  3. Καβουρδίζουμε στο τηγάνι - με το βούτυρο που κοκκινίσαμε τα πιτσούνια - τα κρεμμυδάκια (ολό­κληρα) και το λαρδί κομμένο σε λουρίδες, και τα βγάζουμε με προσοχή σε πιάτο.
  4. Ρίχνουμε στο τηγά­νι με το βούτυρο το κρασί, το ζωμό του κρέατος (ή κύβου), το άτριφτο πιπέρι και το δεματάκι με τ' αρω­ματικά χόρτα, αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μεί­νουν τα μισά υγρά, βγάζουμε και πετάμε το ματσάκι με τα αρωματικά χόρτα και αδειάζουμε το περιεχό­μενο του τηγανιού σε ρηχό και φαρδύ πήλινο γκιου­βέτσι με σκέπασμα.
  5. Προσθέτουμε στο γκιουβέτσι τα πιτσούνια, τα κρεμμυδάκια και το λαρδί, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για μισή περίπου ώρα.
  6. Στο μεταξύ, σωτάρουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε κι αυ­τά στο γκιουβέτσι να ψηθούν μαζί με τα πιτσούνια για 5' λε­πτά ακόμα.
  7. Σερβίρουμε στο γκιουβέτσι.