Μελεκούνι

Το μελεκούνι, το παραδοσιακό ροδίτικο κέρασμα σε γάμους και βαπτίσεις, έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα μιας και από τότε το σουσάμι και το μέλι κατείχαν σημαντική θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Συστατικά της λέξης είναι το “μέλε” που προέρχεται από το μέλι και το “κούνι” που προέρχεται από την κόυνα, λέξη που στη Ροδίτικη τοπική διάλεκτο χρησιμοποιείται για τον σπόρο, προερχόμενη από την αντίστοιχη “κόκκων” της Αρχαίας Ελληνικής.

Υλικά για 10-12 κομμάτια
  • 2 φλιτζ. σουσάμι
  • 1 φλιτζ. μέλι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.κ. κανέλλα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • φύλλα νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς

Εκτέλεση
  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη. 
  2. Μόλις αρχίσει να δένει, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα ποτήρι με νερό και αν γίνει μπαλίτσα, τότε το σιρόπι είναι έτοιμο. 
  3. Ρίχνουμε μέσα το σουσάμι και ανακατεύουμε. 
  4. Σταδιακά προσθέτουμε την κανέλλα, το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσοχή να μην πήξει πολύ το μείγμα*.
  5. Ραντίζουμε με νερό (ή με ανθόνερο) μια μαρμάρινη πλάκα και απλώνουμε επάνω ομοιόμορφα το μείγμα. 
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, το κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε ρόμβους. 
  7. Ακουμπάμε τα κομμάτια επάνω σε φύλλα πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς καλά πλυμένα και στεγνά. 
Τα μελεκούνια δεν πρέπει να είναι σκληρά αλλά ευλύγιστα και να κάνουν κλωστές.
Διατηρούνται για πολύ καιρό σε ξηρό μέρος, μέσα σε μεταλλικό κουτί ή τυλιγμένα σε ζελατίνα. Βάζουμε ανάμεσα φύλλα νεραντζιάς για το άρωμα.


Σχόλια