Βασική ζύµη για πίτσα


Υλικά 
  • 500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)
  • 320 ml χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελλάκι ξερή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση
  • Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. 
  • Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.
  • Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. 
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. 
  • Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
  • Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. 
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. 
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. 
  • Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
  • Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. 
  • Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
  • Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  • Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. 
  • Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
  • Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. 
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. 
  • Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.
  • Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
  • Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
  • Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προθερμαίνετε στους 220-230 βαθμούς C. 
  • Ακουμπήστε κάτω κάτω στο φούρνο σας αναποδογυρισμένο ταψί. 
  • Ανοίξτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχετε πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο.
  •  Απλώστε σάλτσα ντομάτας και τα υλικά που θέλετε, τραβήξτε τη και ακουμπήστε τη στο καυτό ταψί. 
  • Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά.
  • Για να δώσετε στη ζύμη της πίτσας αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.
https://www.argiro.gr/recipe/basiki-zimi-gia-pitsa/





Σχόλια