Σχινόψωμο Κάσου


Υλικά
  • 400 ρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 600 γρ. αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
  • 4 κουταλιές σούπας σχινόκοκκα
  • 1 φλιτζανάκι κουμανταρία
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με μισό κουταλάκι ζάχαρη
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Νερό όσο σηκώσει
  • Σταφιδάκια (προαιρετικά)
Αν σας αρέσουν τα σταφιδάκια μπορείτε να προσθέσετε ένα φλιτζανάκι του καφέ. Στις παραδοσιακές τρεμιθόπιτες και σσινόπιττες οι νοικοκυρές πολύ συχνά συνδύαζαν τους καρπούς των σχίνων με τα σταφιδάκια.

Εκτέλεση
  • Μαζεύουμε ώριμους καρπούς από τους σχίνους (μαύρους). 
  • Πριν τους χρησιμοποιήσουμε τους μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό για να πάρει το άρωμα του σχίνου κατά το ζύμωμα. 
  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε τη μαγιά, τη μαστίχα και ζυμώνουμε με το νερό (χλιαρό) στο οποίο μουλιάσαμε τα σχινόκοκκα.
  • Προσθέτουμε όσο νερό σηκώνει και το κρασί σε χλιαρή θερμοκρασία. 
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τους καρπούς και ζυμώνουμε για να ενσωματωθούν στη ζύμη. 
  • Τελευταίο προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  • Χρειάζεται 30 με 40 λεπτά. 
  • Πλάθουμε τα ψωμιά και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. 
  • Σκεπάζουμε ξανά και περιμένουμε να ανέβει λίγο ακόμα. 
  • Τρυπούμε ή χαράζουμε το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.






Σχόλια