Σαγανάκι φούρνου με μελιτζάνες και μετσοβόνε


Υλικά: 
2 ‏μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες,σε φέτες πάχους 0,5 εκ.
  • 2 ‏μέτριες ντομάτες, σε ψιλά καρέ (με τα ζουμιά τους)
  • 1/2 σκελίδα ‏σκόρδο, λιωμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ‏φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού)
  • 250 γρ. ‏μετσοβόνε, τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, ή άλλο καπνιστό τυρί της αρεσκείας μας
  • 3 ‏αυγά
  • ‏φρέσκο γάλα
  • ‏αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 ml ‏ελαιόλαδο + ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ‏αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
  • Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
  • Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ντομάτα με το σκόρδο, το βασιλικό, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε καλά πιέζοντάς τες με χαρτί κουζίνας.
  • Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  • Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα και αλατοπίπερο, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Στρώνουμε τις φέτες μελιτζάνας στο ταψί με τέτοιο τρόπο ώστε η μία φέτα να καλύπτει την άλλη κατά το ήμισυ.
  • Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το μείγμα της ντομάτας, ρίχνουμε από πάνω το τυρί και περιχύνουμε με το λιγοστό μείγμα των αυγών.
  • Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Σχόλια