Χριστόψωμο


Υλικά: 

 Για το χριστόψωμο θα χρειαστείτε

  • 2 φλιτζ. ‏νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι ‏μαγιά ξερή
  • 4 κ. σούπας ‏μέλι
  • 1 κ. σούπας ‏ζάχαρη
  • 1 κιλό ‏αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 - 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
  • ½ κ. γλυκού ‏αλάτι
  • 1 κ. σούπας ‏γλυκάνισος
  • ½ κ. γλυκού ‏μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 1/3 φλιτζ. + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί ‏ελαιόλαδο

Υλικά για την διακόσμηση

  • 1 ‏καρύδι ολόκληρο
  • λίγα ‏αμύγδαλα λευκά
  • λίγες ‏σταφίδες
  • μερικά ‏καρφάκια γαρύφαλλου
  • ‏σουσάμι

Υλικά για την επικάλυψη

  • 1 κουτ. σούπας ‏μέλι
  • 2 κουτ. σούπας ‏νερό καυτό

Εκτέλεση

  • Βάζετε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύετε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. 
  • Έπειτα, κοσκινίζετε μέσα στον κάδο το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.
  • Ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτετε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. 
  • Συνεχίζετε να ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμη.
  • Πασπαλίζετε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, ακουμπάτε σε αυτή τη ζύμη και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά.
  • Λαδώνετε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη. 
  • Κλείνετε με μεμβράνη και αφήνετε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. 
  • Ακουμπάτε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρείτε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.
  • Την ξαναζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθετε σε καρβέλι και τη βάζετε στο ταψί. 
  • Την αφήνετε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.


Πηγή: foodmaniacs.gr

Σχόλια