Υλικά:
Για το χριστόψωμο θα χρειαστείτε
- 2 φλιτζ. νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 4 κ. σούπας μέλι
- 1 κ. σούπας ζάχαρη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 - 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
- ½ κ. γλυκού αλάτι
- 1 κ. σούπας γλυκάνισος
- ½ κ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
- 1/3 φλιτζ. + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί ελαιόλαδο
Υλικά για την διακόσμηση
- 1 καρύδι ολόκληρο
- λίγα αμύγδαλα λευκά
- λίγες σταφίδες
- μερικά καρφάκια γαρύφαλλου
- σουσάμι
Υλικά για την επικάλυψη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας νερό καυτό
Εκτέλεση
- Βάζετε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύετε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά.
- Έπειτα, κοσκινίζετε μέσα στον κάδο το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.
- Ξεκινάτε να ζυμώνετε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτετε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.
- Συνεχίζετε να ζυμώνετε για 5 λεπτά ακόμη.
- Πασπαλίζετε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, ακουμπάτε σε αυτή τη ζύμη και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά.
- Λαδώνετε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη.
- Κλείνετε με μεμβράνη και αφήνετε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνετε και αλευρώνετε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί.
- Ακουμπάτε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρείτε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.
- Την ξαναζυμώνετε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθετε σε καρβέλι και τη βάζετε στο ταψί.
- Την αφήνετε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Πηγή: foodmaniacs.gr
Σχόλια