Κρέπες (βασική συνταγή)

 

Υλικά: 

  • 2 αυγά θερμ. δωμ.
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
  • 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο) (40γρ)
  • λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)

Για το σερβιρισμα

  • φρέσκα φρούτα εποχής
  • μέλι ή λιωμένη σοκολάτα
  • ζαμπόν και τυρί
  • ή ότι άλλο σας αρέσει

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά για τις κρέπες να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα αυγά από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να τα φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. 
  • Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. 
  • Χτυπάμε καλά με σύρμα τον χυλό να ενωθούν τα υλικά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να μείνει και να σταθεί για 1 ώρα. Αν ο χυλός είναι παχύς, ρίχνουμε λίγο γάλα. 
  • Βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το μείγμα και κουνάμε το τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα η κρέπα.
  • Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε όταν ξεκολλάει η κρέπα. Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά.
  • Βγάζουμε την κρέπα σε πιάτο. 
  • Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας και φτιάχνουμε αλμυρές κρέπες (γεμίζουμε με ζαμπόν και τυρί κτλ) ή γλυκές κρέπες με σοκολάτα, ή με μέλι και φρούτα. 
  • Μυστικά επιτυχίας για τις καλύτερες κρέπες
  • -Λιώνετε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει.
    • -Όταν φτιάχνουµε µείγµατα για χυλούς (π.χ. κρέπες, pancakes) φροντίζουµε το βούτυρο που θα χρησιµοποιήσουµε να είναι κρύο, όταν το προσθέτουµε στο αλεύρι. 
    • Με αυτό το μυστικό, που μπορεί να φαίνεται μικρό, καταφέρνουμε να μη σβολιάζει ποτέ ο χυλός.
    • -Για πιο βελούδινο και λείο χυλό για κρέπες µπορούµε, αφού ετοιµάσουµε το αραιό µείγµα, να το σουρώσουµε σε σήτα. 
    • Μπορούμε όμως, και να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι νωρίτερα.
    • -Χτυπάτε το μείγμα ελαφρά με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα οι κρέπες θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο.
    • -Αν θέλετε αρωματικές γλυκές κρέπες μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε λίγη βανίλια.
  • Πώς διατηρούμε τις κρέπες στο ψυγείο
  • Μπορείτε να ετοιμάσετε τις κρέπες και να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. 
  • Πρώτα τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα. 
  • Τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. 
  • Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.


Πηγή: argiro.gr


Σχόλια