Υλικά:
- 2 αυγά θερμ. δωμ.
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1¼ φλ. γάλα φρέσκο
- 2 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο) (40γρ)
- λίγο βούτυρο (για το ψήσιμο)
Για το σερβιρισμα
- φρέσκα φρούτα εποχής
- μέλι ή λιωμένη σοκολάτα
- ζαμπόν και τυρί
- ή ότι άλλο σας αρέσει
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά για τις κρέπες να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αν ξεχάσατε να βγάλετε τα αυγά από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να τα φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Χτυπάμε καλά με σύρμα τον χυλό να ενωθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε το μείγμα να μείνει και να σταθεί για 1 ώρα. Αν ο χυλός είναι παχύς, ρίχνουμε λίγο γάλα.
- Βουτυρώνουμε με λίγο μαλακό βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το μείγμα και κουνάμε το τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα η κρέπα.
- Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε όταν ξεκολλάει η κρέπα. Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά.
- Βγάζουμε την κρέπα σε πιάτο.
- Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας και φτιάχνουμε αλμυρές κρέπες (γεμίζουμε με ζαμπόν και τυρί κτλ) ή γλυκές κρέπες με σοκολάτα, ή με μέλι και φρούτα.
- Μυστικά επιτυχίας για τις καλύτερες κρέπες
- -Λιώνετε το βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει.
- -Όταν φτιάχνουµε µείγµατα για χυλούς (π.χ. κρέπες, pancakes) φροντίζουµε το βούτυρο που θα χρησιµοποιήσουµε να είναι κρύο, όταν το προσθέτουµε στο αλεύρι.
- Με αυτό το μυστικό, που μπορεί να φαίνεται μικρό, καταφέρνουμε να μη σβολιάζει ποτέ ο χυλός.
- -Για πιο βελούδινο και λείο χυλό για κρέπες µπορούµε, αφού ετοιµάσουµε το αραιό µείγµα, να το σουρώσουµε σε σήτα.
- Μπορούμε όμως, και να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι νωρίτερα.
- -Χτυπάτε το μείγμα ελαφρά με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα οι κρέπες θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο.
- -Αν θέλετε αρωματικές γλυκές κρέπες μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε λίγη βανίλια.
- Πώς διατηρούμε τις κρέπες στο ψυγείο
- Μπορείτε να ετοιμάσετε τις κρέπες και να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Πρώτα τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα.
- Τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια