Μπιφτεκάκια από φακές

 

Υλικά:

 20 μπιφτεκακια

  • 140 γρ. ξερές φακές
  • 1/2 κούπα βρώμη (ψιλές νιφάδες)
  • 1/4 κούπα φρυγανιά
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/4 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
  • 1 κ.σ. ξερό δυόσμο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
  • 1 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 1 τριμμένο κύβο λαχανικών (προαιρετικά, εγώ δεν βαζω)
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις φακές να μαλακώσουν καλά. 
  • Τις στραγγίζουμε καλά και τις πατάμε να βγάλουν τελείως το νερό που έχουν ρουφήξει. 
  • Τις πολτοποιούμε πολύ καλά στο μίξερ να γίνουν πηχτή πάστα.
  • Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. 
  • Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά. 
  • Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι - πιπέρι.
  • Ταμπονάρουμε με ελάχιστο νερό τις παλάμες μας γιατί θα κολλάει λίγο το μείγμα και πλάθουμε μπιφτεκάκια. 
  • Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει τοποθετούμε τα μπιφτεκάκια μας. 
  • Περιμένουμε πρώτα να ξεροψηθεί καλά από την μία πλευρά και να αρχίσει να σφίγγει το μπιφτέκι πριν το γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. 
  • Ξεροψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές. 
  • Τα αφήνουμε αρκετή ώρα στη φωτιά για να σφίξουν καλά. Όσο ψήνονται σφίγγουν.
  • Αν τα ψήσετε στη σχάρα σε ένα πιατάκι βάλτε λίγο λάδι και πασπαλίσετε τα μπιφτέκια πριν τα ψήσετε.
  • Όταν ξεροψηθούν καλά και σφίξουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ντοματούλα, μπόλικο κρεμμυδάκι, μουστάρδα ή λεμονάκι, πιτούλες, πατάτες και μπυρίτσα!

Πηγή : cookpad.com


Σχόλια