Υλικά:
20 μπιφτεκακια
- 140 γρ. ξερές φακές
- 1/2 κούπα βρώμη (ψιλές νιφάδες)
- 1/4 κούπα φρυγανιά
- 2-3 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/4 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
- 1 κ.σ. ξερό δυόσμο
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
- 1 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 1 τριμμένο κύβο λαχανικών (προαιρετικά, εγώ δεν βαζω)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές να μαλακώσουν καλά.
- Τις στραγγίζουμε καλά και τις πατάμε να βγάλουν τελείως το νερό που έχουν ρουφήξει.
- Τις πολτοποιούμε πολύ καλά στο μίξερ να γίνουν πηχτή πάστα.
- Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι - πιπέρι.
- Ταμπονάρουμε με ελάχιστο νερό τις παλάμες μας γιατί θα κολλάει λίγο το μείγμα και πλάθουμε μπιφτεκάκια.
- Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει τοποθετούμε τα μπιφτεκάκια μας.
- Περιμένουμε πρώτα να ξεροψηθεί καλά από την μία πλευρά και να αρχίσει να σφίγγει το μπιφτέκι πριν το γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη.
- Ξεροψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές.
- Τα αφήνουμε αρκετή ώρα στη φωτιά για να σφίξουν καλά. Όσο ψήνονται σφίγγουν.
- Αν τα ψήσετε στη σχάρα σε ένα πιατάκι βάλτε λίγο λάδι και πασπαλίσετε τα μπιφτέκια πριν τα ψήσετε.
- Όταν ξεροψηθούν καλά και σφίξουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ντοματούλα, μπόλικο κρεμμυδάκι, μουστάρδα ή λεμονάκι, πιτούλες, πατάτες και μπυρίτσα!
Πηγή : cookpad.com
Σχόλια