Υλικά:
- 1½ κιλό μοσχάρι ή κατσίκι (κομμένο σε μερίδες)
- 2 φλ. τραχανά ξυνό
- 1 φλ. πλιγούρι
- 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ δυόσμο αποξηραμένο
- 1½ φλ. χυμό ντομάτα (ή τριμμένη ντομάτα)
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.σ κοφτή αλάτι
- πιπέρι κατά βούληση
- 2 φλ. νερό
Εκτέλεση
- Η τσούκα Ρόδου, είναι μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή για μοσχάρι με πλιγούρι και τραχανά στη γάστρα.
- Παραδοσιακά γίνεται με κατσικάκι, αλλά και με μοσχαράκι γίνεται ένα πεντανόστιμο, διαφορετικό γιουβέτσι.
- Σε ένα πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
- Αφού όλα τα υλικά μπουν στο πήλινο τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Τέλος, περιχύνουμε με το νερό.
- Το νερό πρέπει να σκεπάζει τα υλικά.
- Ανακατεύουμε ξανά για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά είναι σκεπασμένα με το νερό.
- Σφραγίζουμε την πήλινη γάστρα (Τσούκα) με καπάκι.
- Ψήνουμε τη Ροδίτικη τσούκα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς °C στην κάτω σχάρα, για 2 ώρες.
- Μετά, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30′ ακόμα, μέχρι η επιφάνεια να γίνει τραγανή και ρόδινη σαν την κόρα του ψωμιού.
- Η συνταγή αυτή, η τσούκα από την Ρόδο, είναι πραγματικά από τα πιο ωραία και ιδιαίτερα παραδοσιακά φαγητά που δοκίμασα κατά την παραμονή μου το νησί.
- Η γεύση της είναι μοναδική και η τραγανή κόρα που σχηματίζουν τα υλικά στην επιφάνεια του είναι μοναδική.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια