Cheesecake με μελομακάρονα


 Υλικά: 

Για το τσιζκέικ θα χρειαστείτε:

  • 25 ‏μελομακάρονα περιπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.)
  • 4 κ.σ ‏μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

Για την γέμιση του τζικέικ θα χρειαστείτε:

  • 250 γραμ. ‏κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)
  • 4 κ.σ ‏ζάχαρη άχνη
  • 300 γραμ. ‏τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 μικρό ‏λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)
  • 1 κ.γλ. ‏υγρή βανίλια

Για την σάλτσα βύσσινο θα χρειαστείτε:

  • 1 συσκευασία 400 γραμ. ‏κομπόστα βύσσινο
  • 1½ κ.σ. ‏κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξετε τη βάση, από το εύκολο cheesecake χωρίς ψήσιμο, αλέθετε τα μελομακάρονα ή τα τρίβετε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζετε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
  • Προσθέτετε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζετε το μείγμα. 
  • Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνετε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. 
  • Τα πιέζετε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
  • Βάζετε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie.
  • Στο μεταξύ, χτυπάτε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.
  • Σε ένα μπολ βάζετε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτετε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια.
  • Απαλά ανακατεύετε τα υλικά με κουτάλι.
  • Τα ρίχνετε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
  • Αδειάζετε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα. 
  • Ισιώνετε την επιφάνεια της, και τοποθετείτε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  • Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  • Για την σάλτσα βύσσινο
  • Στραγγίζετε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. 
  • Το χυμό, τον βάζετε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτετε το κορν φλάουρ.
  • Ανακατεύετε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και  αφήνετε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά, κι αφήνετε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  • Προσθέτετε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύετε. 
  • Αφήνετε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Την απλώνετε στο παγωμένο τσιζκέικ.


Πηγή: foodmaniacs.gr



Σχόλια