Υλικά:
Για το τσιζκέικ θα χρειαστείτε:
- 25 μελομακάρονα περιπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.)
- 4 κ.σ μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
Για την γέμιση του τζικέικ θα χρειαστείτε:
- 250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)
- 4 κ.σ ζάχαρη άχνη
- 300 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)
- 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
Για την σάλτσα βύσσινο θα χρειαστείτε:
- 1 συσκευασία 400 γραμ. κομπόστα βύσσινο
- 1½ κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
- Για να φτιάξετε τη βάση, από το εύκολο cheesecake χωρίς ψήσιμο, αλέθετε τα μελομακάρονα ή τα τρίβετε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζετε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτετε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζετε το μείγμα.
- Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνετε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα.
- Τα πιέζετε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
- Βάζετε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ταψάκι 20 εκατοστών για lemon pie.
- Στο μεταξύ, χτυπάτε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.
- Σε ένα μπολ βάζετε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμ.δωμ.), προσθέτετε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια.
- Απαλά ανακατεύετε τα υλικά με κουτάλι.
- Τα ρίχνετε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάτε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
- Αδειάζετε την κρέμα του cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα.
- Ισιώνετε την επιφάνεια της, και τοποθετείτε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
- Εναλλακτικά βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
- Για την σάλτσα βύσσινο
- Στραγγίζετε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
- Το χυμό, τον βάζετε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτετε το κορν φλάουρ.
- Ανακατεύετε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνετε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει.
- Αποσύρετε από τη φωτιά, κι αφήνετε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
- Προσθέτετε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύετε.
- Αφήνετε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Την απλώνετε στο παγωμένο τσιζκέικ.
Πηγή: foodmaniacs.gr
Σχόλια