Χριστουγεννιάτικο κέικ Gingerbread

Υλικά: 

  • 200 γραµ. βούτυρο μαλακό
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
  • 50 γραμ. χυμός πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
  • 300 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ μπέικιν
  • 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γλ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 50 γραμ. ψιλοκομμένο φρουί γκλασέ

Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread

  • 1 3/4 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ. κάρδαμο
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ

Εκτέλεση

  • Για το χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 21Χ10 εκατοστά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στις αντιστάσεις.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3-4΄μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει βελούδινο.
  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. 
  • Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα φρουι γκλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ στη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
  • Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 15 λεπτά. 
  • Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.

Μυστικά για τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread

  • Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά.
  • Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη με αρώματα κάρδαμο και τζίντζερ φανουρόπιτα, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελομακάρονο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας πάρει το μυαλό.
  • Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
  • Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με μείγμα κέικ.
  • Τα κ.γλ όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ρυθμίστε το φούρνο στους 160 ºC και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
  • Δε βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
  • Αφήστε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
  • Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρι και όσο είναι ρευστή περιχύνετε το κέικ.
  • Καλύψτε με γλάσο το κέικ gingerbread, αφού κρυώσει τελείως.


Πηγή: argiro.gr





Σχόλια