Υλικά:
- 200 γραµ. βούτυρο μαλακό
- 200 γραµ. ζάχαρη
- 200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
- 50 γραμ. χυμός πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
- 300 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γλ μπέικιν
- 1 κ.γλ σόδα μαγειρική
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.γλ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 50 γραμ. ψιλοκομμένο φρουί γκλασέ
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
- 1 3/4 κ.γλ. κανέλα
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γλ. κάρδαμο
- 1/4 κ.γλ. τζίντζερ
Εκτέλεση
- Για το χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 21Χ10 εκατοστά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στις αντιστάσεις.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3-4΄μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει βελούδινο.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
- Τέλος, προσθέτουμε τα φρουι γκλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ στη φόρμα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
- Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 15 λεπτά.
- Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Μυστικά για τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread
- Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά.
- Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη με αρώματα κάρδαμο και τζίντζερ φανουρόπιτα, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελομακάρονο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας πάρει το μυαλό.
- Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
- Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με μείγμα κέικ.
- Τα κ.γλ όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό.
- Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ρυθμίστε το φούρνο στους 160 ºC και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
- Δε βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
- Αφήστε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
- Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρι και όσο είναι ρευστή περιχύνετε το κέικ.
- Καλύψτε με γλάσο το κέικ gingerbread, αφού κρυώσει τελείως.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια