Υλικά:
- 150 γραµ. καλαμποκάλευρο
- 50 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ. (ή που φουσκώνει μόνο του)
- 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
- χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό πορτοκάλι
- 150 γραµ. νερό χλιαρό
- 1 βανίλια
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 κ.γλ. μέλι
- 1/ 2 φλ. μαύρη σταφίδα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Για το σερβίρισμα
- μέλι ή πετιμέζι ή κανελοζάχαρη
Εκτέλεση
- Τα παραδοσιακά τζαλέτια, οι τηγανίτες Κέρκυρας με καλαμποκάλευρο, γίνονται σε 2΄.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι (καλαμποκάλευρο και γ.ο.χ.) τη μαγιά, το ξύσμα, τη σταφίδα και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό, το νερό και το αλάτι.
- Με κουτάλι ανακατεύουμε το χυλό να αναμιχθούν τα υλικά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε για 40΄ τα τζαλέτια να φουσκώσουν ελαφρά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι.
- Κουταλιά κουταλιά, ρίχνουμε το χυλό.
- Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1,5 λεπτό, να ροδίσει η μια πλευρά και φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην ωμή πλευρά.
- Τότε αναποδογυρίζουμε τα Κερκυραϊκά τζαλέτια και ψήνουμε για 1΄ να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά.
- Τα βγάζουμε σε αποροφητικό χαρτί.
- Τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι, ή πασπαλίζουμε μπόλικη κανελοζάχαρη.
- Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας τα φτιάχνουν και χωρίς μαγιά, σκέτα μόνο με καλαμποκάλευρο, νερό και σταφίδες.
- Στο τέλος τα πασπαλίζουνε με ζάχαρη και κανέλα.
- Σε πολλά σπίτια, τα σερβίρουν με γλυκό κουταλιού κουμ κουατ που το λατρεύω.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια