Τζαλέτια (τηγανίτες) Κέρκυρας

 

Υλικά: 

  • 150 γραµ. καλαμποκάλευρο
  • 50 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ. (ή που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
  • χυμό και ξύσμα από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 150 γραµ. νερό χλιαρό
  • 1 βανίλια
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 1/ 2 φλ. μαύρη σταφίδα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • μέλι ή πετιμέζι ή κανελοζάχαρη

Εκτέλεση

  • Τα παραδοσιακά τζαλέτια, οι τηγανίτες Κέρκυρας με καλαμποκάλευρο, γίνονται σε 2΄.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι (καλαμποκάλευρο και γ.ο.χ.) τη μαγιά, το ξύσμα, τη σταφίδα και τα ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το μέλι, το χυμό, το νερό και το αλάτι. 
  • Με κουτάλι ανακατεύουμε το χυλό να αναμιχθούν τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε για 40΄ τα τζαλέτια να φουσκώσουν ελαφρά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα τηγάνι. 
  • Κουταλιά κουταλιά, ρίχνουμε το χυλό.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1,5 λεπτό, να ροδίσει η μια πλευρά και φουσκαλίτσες να εμφανιστούν στην ωμή πλευρά.
  • Τότε αναποδογυρίζουμε τα Κερκυραϊκά τζαλέτια και ψήνουμε για 1΄ να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά.
  • Τα βγάζουμε σε αποροφητικό χαρτί.
  • Τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι ή πετιμέζι, ή πασπαλίζουμε μπόλικη κανελοζάχαρη.
  • Σε πολλά χωριά της Κέρκυρας τα φτιάχνουν και χωρίς μαγιά, σκέτα μόνο με καλαμποκάλευρο, νερό και σταφίδες. 
  • Στο τέλος τα πασπαλίζουνε με ζάχαρη και κανέλα.
  • Σε πολλά σπίτια, τα σερβίρουν με γλυκό κουταλιού κουμ κουατ που το λατρεύω.


Πηγή: argiro.gr



Σχόλια