Υλικά
- 1 κιλό φασόλια μέτρια (λόπια Κατταβιάς Ρόδου)
- ½ κιλό κατσικίσιο κρέας (κομμένο σε μερίδες)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 3 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα)
- 1 κιλό ντομάτα τριμμένη
- πιπέρι κόκκινο
- αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
- Για τα φασόλια με κρέας στην κατσαρόλα, βράζουμε πρώτα σε μία βαθιά κατσαρόλα το κατσίκι με μπόλικο νερό να μαλακώσει.
- Όταν γίνει το κρέας, το βγάζουμε σε μία πιατέλα και κρατάμε το ζωμό.
- Βράζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό για περίπου 30′ να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το βρασμένο κατσίκι.
- Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, τη ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ και το ζωμό του κρέατος.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λόπια με το κατσίκι να βράσουν για 40′ περίπου, σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει η Ροδίτικη φασολάδα.
- Εναλλακτικά όλο το φαγητό μπαίνει σε βαθύ ταψί και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
- Η λοπάδα δεν είναι άλλο από μια φανταστική φασολάδα που οφείλει την γεύση της στη μοναδική ποικιλία των Ροδίτικων φασολιών από την περιοχή της Καταβιάς στην Νότια Ρόδο.
- Τα λόπια είναι μία τοπική ποικιλία φασολιών, προϊόν ΠΟΠ, πολύ νόστιμα και πολύ βραστερά. Τρώγονται σκέτα ή με κρέας.
Πηγή: argiro.gr
Σχόλια